Vergi cenneti olarak bilinen ülkelerde şirket kuran 200 bine yakın şirketin hesapları önceki gün Panama Belgeleri ile gün yüzüne çıktı. Türkiye’den de bir çok şirket ve isim bu listede yer almaktadır.

Türkiye’den vergi cennetlerine oluşan bu yoğun ilgide Bakanlar Kurulu’nun adım atmamasının etkili olduğunu düşünüyorum

 Türkiye’den Offshore ülkelere giden paranın artması sebebiyle 2006’da çıkarılan Kurumlar Vergisi Kanunu’yla vergi cennetlerine yapılan para transferlerinden yüzde 30 vergi alınmasının öngörülmüş, ancak bunun uygulanması için temel şart olan Off shore ülke listesini Bakanlar Kurulu yayınlamadığı için düzenleme uygulanamamıştır.

Offshore olarak adlandırılan ülkelerde ya çok az vergi alınıyor ya da hiç vergi alınmıyor olması  sebebiyle parası olanlar  bu ülkelere akın ediyor. Offshore ülkelerde şirket kuranların ve hesabı olanların tüm bilgilerinin gizli tutuluyor ve  resmi yazıyla  istense bile bilgi değişimi anlaşmalarına yanaşmadıkları için hiçbir ülkeyle bu bilgileri paylaşılmıyor. Bu durum, başka bir ülkenin vatandaşı olup kazandığı paranın vergisini ödemek istemeyenler için çok cazip oluyor.

 Avrupa Komisyonu’nun 2015’te yayınladığı raporda vergi cenneti olarak adlandırılan ülkeler  tek tek sıralanmıştır ve Panama, Monaco, Maldivler, Bahamalar gibi bir çok ülkede  listede yer almaktadır. Türkiye’den de bu ülkelere transfer edilen paradaki artış sebebiyle 2006’da bu paraların vergilendirilmesi yönünde adım atılmış ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. Maddesinin 7. Fıkrası’na göre Türkiye’de ve gönderildiği ülkede herhangi bir vergi konusuna girip girmediğine bakılmaksızın nakden ya da hesaben transfer edilen paranın yüzde 30’unun vergi olarak kesileceği öngörülmüştü. Söz konusu kanunda Offshore ülkeleri ilan etme yetkisinin Bakanlar Kurulu’na verilmiş olmasına rağmen, hangi ülkelerin vergi cenneti olarak adlandırılacağına karar vermesi gereken Bakanlar Kurulu 10 yıldır bu yönde bir liste yayınlamamıştır. Dolayısı ile “Bu ülkeler hâlâ belirlenmiş değildir.

Listede yer alacak ülkelerle bilgi değişim anlaşmalarının yapılması gerekmektedir. Bazı ülkeler buna sıcak bakarken bazıları bakmayabilir. Bakanlar Kurulu listeyi oluşturmadığı için vergi cennetlerine paralar vergisiz bir şekilde transfer ediliyor. Bu konuda bir an önce adım atılması lazım.

Offshore ülkelerde şirket kurmanın yasal olarak herhangi sakıncası olmamakla beraber  vergiden kaçış sebebiyle etik olarak doğru bulmadığımı ifade etmek isterim.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte son yıllarda dünyada şeffaflığın yaygınlaşmaya başlamış ve  bu sebeple dünya kamuoyunda farkındalık artmıştır. Vergi cennetlerinde yapılan işlemlerin ortaya dökülmesinin artık hiçbir şeyin gizli kalamayacağını da gözler önüne sermiştir.

YARINA BAKIŞ Haber Portalından, İsa SEZEN’e yaptığım Basın Açıklaması.

About The Author

Leave a Reply

Your email address will not be published.